perjantai 27. elokuuta 2010

Huh helpotusta!

Malesiassa on paljon takseja ja myös yhtä paljon erilaisia kuskeja. Joku juttelee oikein iloisesti ja kyselee tyypillisimmät kysymykset "Mistä olet? Työskenteleekö miehesi täällä?" ja joku toinen ei puhua pukahda mitään. Joku lukee lehteä liikennevaloissa, jollakin kasvaa karvoja korvista, jollakin on todella siisti auto ja joku toinen on taas juuri tupakoinut autossaan tupakoinnin kieltävistä tarroista huolimatta.

Takseilla tosiaan pääsee periaatteessa kaikkialle - usein kuski ei vaan satu tietämään osoitetta (tai oikeastaan menaraa, rakennusta, johon olot menossa. Kuuleman mukaan täällä tiedetään paremmin rakennukset kuin osoitteet). Neuvo siinä sitten, kun mitä todennäköisemmin et itsekään tiedä, missä ko. paikka on. Saattavatpa kuskit myös ajella ylimääräisiä mutkia ihan tahallaan, jotta saisivat paremman summan kyydistä. Huijaaminen on helppoa, sillä kaupunki on iso, teitä ja eritasoliittymiä on todella paljon ja uuden tulokkaan pää on varmasti pyörällä ihan tarpeeksi. Parasta onkin aina vaatia mittari päälle, kun lopulta saat kuskin, joka "on menossa sinne suuntaan". Onni on, että meitä oli taksikuskeistakin varoiteltu etukäteen. Moni kuski yrittää mittarisäännöstä huolimatta sopia erikseen kyydin hinnan, joka varmasti on korkeampi kuin mittarilla ajettu. Eräänä päivänä olin P:n kanssa tulossa kotiin - taisi olla juuri se päivä, jolloin olimme avaamassa keskustassa pankkitiliä. Ensimmäinen taksikuski ei suostunut lähtemään meidän suuntaamme, toinen kuski ehdotti "special price for you" ja kolmas suostui ajamaan mittari päällä, mutta minun täytyi maksaa 2 RM ekstraa mittarin saldoon. Luulen, että kuitenkin pärjäsin toisen kuskin hintaan verrattuna. Eihän näissä suurista summista ole kyse esimerkiksi Suomeen verrattuna, mutta periaattessakin ottaa aivoon koko huijaamismentaliteetti. Sateella muuten on myös usein turha yrittää taksiin - ei märkiä asiakkaita, kiitos.

Helpotusta on nyt kuitenkin tullut. Eilen nimittäin oli päivä, jolloin vihdoinkin saimme kaksi paljon odotettua asiaa. Kyllä: vesiautomaatti ja auto tulivat! Jippii! Loppui vesipullojen kantaminen ja muovipullojen liiallinen tuhlaaminen. Omalla autolla liikkuminen on myös niin paljon näppärämpää täällä, vaikka taksikyydit kuinka ovat kenties maailman halvimpia. Nyt kun vain tohtisi hypätä kuskin paikalle... T on sen jo tehnyt mallikkaasti! Hyvä kultsi!

Kaikkialle ei toki voi omalla autolla ajaa - tai ei kannata ajaa. Jatkamme varmasti myös taksiajeluja, mutta vähemmissä määrin :).

-E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti