lauantai 27. marraskuuta 2010

Ruuasta puhutaan

Heissan

Pahoittelen hiljaiseloani, mutta on vaan jotenkin tökkinyt. Toisaalta olisi kynän alla vaikka ja mitä asiaa, ja niiden saattaminen saman otsikon alle voi olla hieman haasteellista :). Mistä lie johtuu, että näin lauantai-iltana(kin) sattuu olemaan vatsa täynnä (TAAS), joten tänään aiheena on ruoka ja siihen liittyvät kiemurat ;). Jostain syystä ruoka liittyy ihmisten jokapäiväiseen elämään melko vahavasti, ja siitä myös puhutaan paljon: "Joko olet syönyt lounaan? Joko olet syönyt illallisen? Joko olet syönyt? Joko olet syönyt...?"

Meillä on sinällään täällä helppoa, sillä emme ole allergisia millekään, jos emme laske T:n seafood-inhotusta sellaiseksi :). Okei, kaikesta ei tarvitse pitää, ja se on ihan ok. Rohkeasti olemme maistelleet monenlaista - tosin paljon on vielä maistelematta. Durian-hedelmää olemme onnistuneet välttämään vielä, mutta uskon, että "tuomiopäivä" on melko lähellä. Kai tätä herkkua on täällä asuessa maistettava edes kerran. Kerron sitten, kun se on tapahtunut.

Periaatteessa täältä saa kaikkea mitä Suomessakin, mutta samaan virkkeeseen voi lisätä tutun kommentin: "Same same, but different!" Maito ei maistu maidolta, juusto ei maistu juustolta, naudanliha ei maistu naudanlihalta, burgeri ei maistu burgerilta eikä kukaan tiedä, mitä on oikea ruisleipä... No siis maut kyllä tunnistaa, mutta niissä on jotain erilaista - esimerkiksi maito on makeampaa, naudanliha tunkkaisempaa ja juusto ehkä kitkerämpää. Hedelmät ovat herkkua - ne ovat Suomessa kiprakkaampia :). Kaikkeenhan tottuu, joten emme mekään enää niin paljon eroja huomaa. Tällaisia tässä kolmen ja puolen kuukauden aikana on joka tapauksessa tullut huomioitua.

Itse asiassa on maailman ihaninta saada uusia makuelämyksiä! Viime viikonloppuna tutustuimme kookoksen ihmeelliseen maailmaan täysin uudesta näkökulmasta: joimme (maistoimme) palmuviiniä!!! (HYI HERRANJESTAS SENTÄÄN!!! En kerro enempää. Te ette halua kuulla enempää :D.) Palmuviiniä kutsutaan myös nimellä toddy... Ensimmäistä kertaa elämässämme saimme myös maistaa kookosmaitoa suoraan pähkinän sisältä sekä syödä tuoretta kookosta. Pääosin hienoja makuja - sitäkin jännempiä kokemuksia :). Emme ole myöskään koskaan kavahtaneet ruuan mausteisuutta ja siitäkin olemme saaneet monia elämyksiä. Aivan mahtavaa on välillä syödä intialaista, välillä kiinalaista, välillä thaimaalaista, välillä malesialaista, välillä filippiiniläistä sekä välillä länsimaalaista, mutta ei-suomalaista ruokaa. Mahtavaa kerta kaikkiaan!

Mutta... mutta joskus iskee myös ihan hirveä ikävä suomalaista ruokaa! Olemme tehneet liha-makaronilaatikkoa, nakkikeittoa, lihapullia sekä uunimakkaraa ja perunamuusia. Kaurapuuroakin on aamupalapöydässä nautittu. Mutta voitteko kuvitella, kuinka vaikeaa voi olla ulkomaalaiselle ymmärtää, mitä tarkoittaa jauhelihakeitto? Neuvoin sisäköllemme, miten sellainen valmistetaan ja kerroin vielä, että sen on HYVIN yksinkertainen valmistaa. "Tässä on jauheliha, joka paistetaan pannussa ja johon laitetaan mausteeksi esimerkiksi suolaa ja pippuria. Tässä ovat perunat, jotka kuoritaan, pilkotaan ja keitetään. Lisäksi tässä ovat keittojuurekset, jotka keitetään. Kaikki nämä laitetaan ja sekoitetaan TÄHÄN kattilaan (näytin kattilan). Tarkista, että on tarpeeksi lientä, sillä kysessä on keitto, sekä maut kohdillaan. Ymmärsitkö?" "Yes, mam!" (Puolueettomasti täytyy sanoa, että ihan oikeasti uskoin kertovani selkeästi ohjeet ja että ne todella ymmärrettiin...) Lopputulos: Perunat on keitetty ja viipaloitu omalle lautaselle. Jauhelihasta on tehty bolognese-kastike. Keittojuurekset ovat kattilassa (pienemmässä kuin tarkoitin) runsaassa liemessä. Ihan hyvä lihapata siitä saatiin, kun kaadoin ylimääräisen nesteen pois ja yhdistin ainekset :D. Nami nam!

Hauskoja tapahtumia ruuan parissa olemme kokeneet, enkä usko, että ne edes tähän jäävät. Katsotaan sitten, miten suu pannaan, kun on joulun aika. En nimittäin villeissä unelmissanikaan aio yrittää kasata suomalaista joulupöytää :). Jouluruuassa jos missä, pitää kaikkien makujen olla kohdallaan. Tästä syystä valitsemme tänä vuonna täysin erilaiset jouluherkut!

Näihin tunnelmiin :).

-E




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti